Zo word je meer creatief

Iedereen kan creatief zijn. Jarenlang is er onderzoek gedaan naar verschillende tactieken die creativiteit stimuleren en naar de invloed van een radicale mentaliteitsverandering op de creativiteit van een individu. Creativiteit is namelijk niet alleen handig wanneer we een artikel moeten maken of een cadeau moeten verzinnen, maar ook in alledaagse situaties kan het van pas komen om plots opduikende problemen op te lossen. Maar hoe word je nu eigenlijk meer creatief? Hieronder volgen 8 tips die jou kunnen helpen bij het stimuleren van jouw creativiteit.

  1. Stel de juiste vraag. Hierbij helpt het vaak om dezelfde vraag op meerdere manieren te formuleren omdat je op deze manier het probleem vanaf meerde invalshoeken en perspectieven bekijkt.
  2. Wordt een expert. Het klinkt logisch maar toch vergeten veel mensen om voldoende onderzoek te doen naar het probleem. Research doen kan op verschillende manieren zoals het luisteren naar TED talks, kijken naar programma’s, lezen van artikelen en het nemen van een mentor welke jou kan ondersteunen in het proces. 
  3. Wees open en alert. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom is het belangrijk dat jij alle mogelijke gevolgen van jouw actie goed evalueert voordat jij je volgende stap kies. Op deze manier word jij gestimuleerd om creatieve oplossingen te bedenken om mogelijke problemen te vermijden. Heb je toch een tegenslag? Ga dan niet bij de pakken neerzitten en blijf alert en zorgvuldig kijken naar de vervolgstappen.
  4. Speel en doe alsof. Om creativiteit te stimuleren is ook ontspanning nodig. Om te ontspannen, en tegelijkertijd je creativiteit te stimuleren, kun jij bijvoorbeeld gaan dagdromen over de toekomst. Ook kun je aan het einde van de dag een taak onafgemaakt laten zodat jij de volgende ochtend gelijk aan de slag kan gaan, wat jouw motivatie voor die dag versterkt. Ook het leren van nieuwe vaardigheden werkt positief stimulerend op de creativiteit.
  5. Verzin heel veel ideeën. Er zijn verschillende oefeningen die jij kan doen om vele verschillende ideeën te leren creëren. Geef jezelf bijvoorbeeld 5 minuten de tijd om te bedenken wat voor ongewone dingen jij allemaal kunt doen met alledaagse huishoudelijke objecten als een paperclip of een steen.
  6. Voeg ideeën samen. Heb jij veel verschillende ideeën die jij allemaal tof vindt, maar heb jij geen tijd of geld om ze allemaal uit te voeren? Probeer dan ideeën samen te voegen! Op deze manier ga jij niet alleen effectief om met je tijd of geld, maar leer jij ook om op een creatieve manier dingen met elkaar de combineren en associaties te vinden die jij misschien op het eerste oog niet zag.
  7. Kies de beste ideeën. Omdat focus en energie ook voor de mens niet oneindig is, is het belangrijk dat jij je tijd nuttig investeert. Kies daarom de beste ideeën en ga deze uitwerken. Kom jij er zelf niet uit wat de beste ideeën op jouw lijstje zijn? Spar er dan over met iemand anders!
  8. Maak iets van jouw geweldige ideeën. Zet je beste ideeën om in of werk ze uit met behulp van tekeningen, collages of bouwwerken. Op deze manier maak jij optimaal gebruik van jouw creativiteit!