Het belang van spelen

Voor kinderen is het belangrijk om te spelen. Al spelend leren zij de wereld te ontdekken en zichzelf sociaal-emotioneel te ontwikkelen. Echter, ook voor volwassenen is het belangrijk om te blijven spelen. Helaas vergeten veel volwassenen dit. Toch is het belangrijk om als volwassene te spelen omdat dit stress verlagend werkt; het is een uitlaatklep voor negatieve emoties en je wordt er creatiever van. Gelukkig is het nooit te laat om te gaan spelen of om te leren spelen, zelfs als je volwassen bent. De voordelen van spelen voor volwassenen zijn onderzocht en het is bewezen dat spelen de levenskwaliteit zal verhogen.

Wat verstaan we onder spelen?

Spelen is een breed begrip. Hoe kinderen spelen zal uiteraard erg verschillen van hoe volwassenen spelen gezien er een groot verschil is in cognitieve en emotionele ontwikkeling. Echter, op welke manier je ook speelt; er zijn altijd een aantal kenmerken die in alle definities terug komen. Zo heeft spelen nooit een doel: het is een doel. Daarnaast ben je als je speelt altijd actief bezig, vaak ook lichamelijk bezig en doe je het uit vrije wil. Voorbeelden van spelen zijn bijvoorbeeld muziek maken, dagdromen of spelen met ideeën. 

Tips om te spelen als volwassene

Als jij als volwassene succesvol wilt gaan spelen dan zul jij toch jouw mindset tegenover spelen iets moeten veranderen. Vele volwassenen zien spelen tegenwoordig namelijk als iets kinderlijks en iets dat niet in een volwassen leven hoort. Hieronder volgen enkele tips die jou kunnen helpen bij het veranderen van jouw mindset en die jou kunnen helpen om te beginnen met spelen.

  1. Spelen is niet nutteloos. Spelen is juist ook voor volwassenen erg nuttig. Het is een vorm van ontlading, psychisch herstel, persoonlijke ontplooiing en dagelijkse ontspanning en plezier. 
  2. Doe dingen omdat ze leuk zijn. Tegenwoordig doen volwassenen vaak slechts dingen die nuttig zijn en die ze moeten doen in plaats van dingen die ze leuk vinden om te doen. Dit zorgt voor meer stress dan ontspanning in het dagelijks leven.
  3. Vervang sporten door spelen. Sporten en spelen ligt heel dicht bij elkaar. Echter, vaak zien volwassenen sporten als iets wat ‘moet’. Door sporten te gaan ervaren als spelen zul jij het minder gaan ervaren als iets wat ‘moet’ en zul jij het leuker vinden om actief bezig te zijn.
  4. Maak je geen zorgen om wat anderen van jou vinden. Als jij ontspannen wordt van spelen dan moet je dat doen, ongeacht wat anderen ervan denken. Op deze manier is spelen ook een verbetering in jouw zelfvertrouwen: je durft jezelf te laten gaan en bent niet bang voor de mening van anderen. 
  5. Intimiteit en affectie. Spelen als volwassene is natuurlijk niet iets wat jij in jouw eentje hoeft te doen. Vaak hoort speelsheid thuis in informele relaties met bijvoorbeeld een partner, een familielid of een zoon of dochter. Bij speelsheid binnen relaties kun je denken aan bijvoorbeeld plagen, stoeien of roddelen. 
  6. Spelenderwijs leren. Wanneer jij spelenderwijs nieuwe dingen leert lijkt alles als vanzelf te gaan. Het vermaak blokkeert een negatieve stemming door kleine fouten of frustratie.