JADS en Deloitte bundelen krachten om onderzoekslab op te zetten gericht op betrouwbare AI-software systemen

s-Hertogenbosch, Nederland – Jheronimus Academy of Data Science (JADS), een instituut dat innovatieve onderwijsprogramma’s, onderzoek en ondersteuning biedt aan bedrijven en de samenleving op het gebied van data science, en Deloitte, een toonaangevende wereldwijde aanbieder van audit- en assurance-diensten, adviesdiensten, financieel advies, risicoadvies, belastingdiensten en gerelateerde services, zijn een samenwerking aangegaan om een onderzoekslab op te zetten dat zich richt op de controle van betrouwbare AI-software systemen.

SAFEGUARD LAB

Het nieuwe SAFEGUARD lab, onderdeel van het ROBUST AI-programma, zal nieuwe audittheorieën, -tools en -methodologieën verkennen, ontwikkelen en valideren om te controleren of AI-toepassingen voldoen aan de eisen op het gebied van rechtvaardigheid, verklaringsvermogen, transparantie, robuustheid en betrouwbaarheid, respect voor privacy, en veiligheid. en beveiliging. Het lab zal aanvankelijk 5 PhD-posities hebben en later worden uitgebreid.

“Op 12 juli werd de oprichting van het SAFEGUARD lab gevierd door vertegenwoordigers van Deloitte en JADS. Wiel Moonen, partner en Audit & Assurance Risk Leader bij Deloitte Accountants B.V., zei: “De impact van AI op besluitvorming neemt sterk toe. Gezien de impact op de samenleving is het belangrijk dat AI transparant, controleerbaar en betrouwbaar is. Het SAFEGUARD lab biedt een spannende kans om nieuwe benaderingen voor het controleren van AI-software te ontwikkelen. We kijken ernaar uit om samen te werken met JADS om het vakgebied van data science verder te ontwikkelen en ervoor te zorgen dat AI op een verantwoorde en ethische manier wordt gebruikt.”

Het SAFEGUARD Lab zal onderzoek doen op verschillende gebieden, zoals het beoordelen van vooringenomenheid in AI en het vinden van manieren om AI verklaarbaar en transparant te maken. Onderzoekers zullen ook tools ontwikkelen om verantwoordelijkheid en betrouwbaarheid te waarborgen via audits en prototypes. Ten slotte zullen ze een experimentele toolchain creëren om AI-software te testen met machine learning en continue testtechnieken als onderdeel van een DevOps-pijplijn. Het lab gaat van start in het najaar van 2023.

“Deze samenwerking met Deloitte is een grote stap voorwaarts om betrouwbare AI-toepassingen te waarborgen,” zei prof. dr. Willem-Jan van den Heuvel, hoogleraar aan JADS. “We zijn verheugd om samen te werken met Deloitte om nieuwe theorieën, tools en methodologieën te ontwikkelen die zullen bijdragen aan het eerlijke, verklaarbare en verantwoorde gebruik van huidige en toekomstige AI-toepassingen zoals ChatGPT. Wat bijzonder is aan dit lab, is dat het onderzoek is ontworpen om onderzoeksdisciplines te combineren die voorheen onwaarschijnlijk samenwerkten, variërend van theologie tot technologie.”

Robuuste AI

Het SAFEGUARD lab maakt deel uit van het ROBUST AI-programma, een nieuw initiatief van het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI), ondersteund door de Universiteit van Amsterdam en 51 partners uit de overheid, industrie en kennissector. Het programma heeft tot doel het Nederlandse ecosysteem voor kunstmatige intelligentie (AI) te versterken door fundamenteel AI-onderzoek te stimuleren.

Over JADS

De Jheronimus Academy of Data Science (JADS) is een unieke samenwerking tussen de Provincie Noord-Brabant, de Gemeente ‘s-Hertogenbosch, Tilburg University en de Technische Universiteit Eindhoven. Bij JADS zijn we ervan overtuigd dat data science antwoorden kan bieden op complexe vraagstukken in de samenleving. We bieden innovatieve onderwijsprogramma’s, data science-onderzoek en ondersteuning voor bedrijven en de samenleving. Met een team van docenten, studenten, wetenschappers en ondernemers werken we aan het creëren van impact met data science. Dit doen we door mensen, sectoren en industrieën met elkaar te verbinden: in de afgelopen 5 jaar hebben we samengewerkt met meer dan 300 organisaties aan datagerelateerde projecten. Onze belangrijkste drijfveren? Geweldige dingen doen die er toe doen met data. Onze locatie in het voormalige klooster Mariënburg in Den Bosch herbergt een bruisende campus die volledig is gewijd aan data science.

Over Deloitte

Deloitte is een toonaangevende wereldwijde aanbieder van audit- en assurance-diensten, adviesdiensten, financieel advies, risicoadvies, belastingdiensten en gerelateerde services. Met meer dan 150 jaar hard werken en toewijding om een echt verschil te maken, is onze organisatie in omvang en diversiteit gegroeid – ongeveer 286.000 mensen in 150 landen en gebieden die deze diensten verlenen – maar onze gedeelde cultuur blijft hetzelfde. Onze organisatie bedient vier van de vijf Fortune Global 500®-bedrijven.

Ingezonden persberichten vallen buiten de verantwoording van de redactie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *