Iedereen schuift wel eens taken voor zich uit. Of het nu het doen van de was is, het opruimen van je kamer of het doen van de administratie; uitstelgedrag is iets waar vele mensen dagelijks mee te maken hebben. Op korte termijn heeft uitstelgedrag weinig gevolgen maar op lange termijn kan het opstapelen en blijven liggen van diverse taken voor problemen zorgen. Daarom is het belangrijk om uitstelgedrag aan te pakken en zoveel mogelijk te vermijden. Maar hoe doe je dat precies?
De oorzaken van uitstelgedrag
Om uitstelgedrag effectief tegen te gaan zul je eerst moeten weten wat de oorzaak er van is. Immers, problemen los je het meest effectief op door de oorzaak aan te pakken. Maar wat zijn nou eigenlijk de oorzaken van uitstelgedrag? De meest voorkomende oorzaken van uitstelgedrag zijn beoordelings- of scheidingsangst, tekort aan zelfdiscipline of te weinig motivatie. Beoordelings- of scheidingsangst komt vaak voor bij perfectionisten die vaak de lat te hoog leggen voor zichzelf, waardoor ze de taken als een last gaan zien en deze voor zich uit gaan schuiven. Een tekort aan zelfdiscipline komt vaak voort uit concentratieproblemen waarbij mensen moeite hebben met het focussen op één taak. Motivatieproblemen worden vaak veroorzaakt door te veel stress over een korte of lange periode, wat onder andere samen met vermoeidheid leidt tot uitstelgedrag.
Wat kan je er tegen doen?
Om de nare gevolgen van te veel uitstelgedrag te vermijden kun je een aantal dingen doen. Hieronder volgen de zes beste tips tegen uitstelgedrag.
- Maak een takenlijst of werk met plaknotities. Door het maken van takenlijsten of het ophangen van plaknotities krijg jij meer overzicht en verdwijnt de onrust in je hoofd. Hierdoor kun jij je veel beter focussen op de taak waar jij mee bezig gaat.
- Pak een grote taak in kleine stapjes aan. Wanneer jij in één keer te veel hooi op je vork neemt kan dit leiden tot veel stress wat weer een negatief effect zal hebben op je motivatie. Kies er daarom voor om een grote taak onder te verdelen in kleine stapjes en beloon jezelf bij het voltooien van elke stap.
- Werk met de Pomodoro techniek. Voor deze methode ga jij met je taak aan de slag en neem jij elke 25 minuten een pauze van 5 minuten. Heb jij dit vier keer gedaan? Neem dan een pauze van 25 minuten. Deze techniek helpt je om geconcentreerd te blijven en zorgt dat jij gemakkelijker informatie filtert en opneemt.
- Zorg voor zo min mogelijk afleiding. Dit kun jij doen door in een speciale werkruimte te gaan zitten of door je mobiele telefoon aan de kant te leggen.
- Maak onderscheid tussen korte termijn doelen en lange termijn doelen. Zorg ervoor dat jij alle doelen die jij in minder dan twee minuten kunt bereiken gelijk uitvoert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan taken als de was in de machine stoppen.
- Werk goed aan jouw eigen bioritme. Om uitstel te voorkomen en in een goede ‘werk-flow’ te raken zul jij jouw bioritme op orde moeten houden. Denk bij een gezond bioritme aan goed eten, voldoende bewegen en genoeg slapen.