Elk probleem oplossen met één workshop

Met deze workshop, ook wel LDJ sessie genoemd, kun je bijna elk probleem oplossen met behulp van een aantal mensen. Voor deze workshop maakt het niet uit wat het probleem is of hoeveel mensen jij bijeen hebt laten komen om jou te helpen. De workshop bestaat uit een aantal verschillende oefeningen die relatief flexibel te combineren zijn.

Hoe doe je een LDJ sessie zelf?

Een LDJ sessie is erg simpel en bestaat uit slechts 8 stappen die jij moet volgen om een oplossing op jouw probleem te vinden. Om de workshop te doen heb je een aantal dingen nodig: rechthoekige sticky-notes, twee kleuren vierkante sticky-notes, twee kleuren sticky dots, dikke stiften, een stopwatch, een whiteboard en een leuke afspeellijst met focusmuziek.

Stap 1. Begin met dingen die werken. Teken een zeilboot op het whiteboard met een anker die onder water hangt. Het zeil staat voor dingen die goed werken en het anker representeert de dingen die tegenwerken. Iedereen schrijft eerst dingen op die goed werken en plakt die sticky-notes bij het zeil. De dingen die tegenwerken worden op sticky-notes geschreven en bij het anker geplakt. De sticky-notes mogen worden toegelicht.

Stap 2. Leg alle problemen vast. Iedereen mag uitdagingen, irritaties, fouten of bezorgdheden opschrijven die te maken hebben met het probleem. Iedereen schrijft in stilte. Na vier minuten mag iedereen deze sticky-notes bij het anker plakken. Bij deze ronde wordt hetgeen dat opgeschreven is niet toegelicht.

Stap 3. Geef prioriteit aan problemen. Iedereen krijgt 3 sticky-dots en mag deze, zonder discussie, plakken op de problemen die zij het belangrijkst vinden. Vervolgens worden de problemen in volgorde van belangrijk naar minder belangrijk gehangen. Uiteraard is de volgorde bepaald door het aantal sticky-dots op de notes. 

Stap 4. Herschrijf de problemen als gestandaardiseerde uitdagingen. Nu gaat de leider het probleem met de meeste stemmen herschrijven in de vorm van een gestandaardiseerde uitdagingen. 

Stap 5. Ideeën zonder discussie. Iedereen mag mogelijke oplossingen voor het probleem opschrijven op sticky-notes. Dit gebeurt zonder discussie of toelichting. Deze oplossingen mogen op een muur of ander whiteboard worden geplakt. 

Stap 6. Geef prioriteit aan oplossingen. Iedereen krijgt 6 sticky-dots en mag deze plakken op de oplossingen waarvan hij/zij denkt dat deze het probleem het beste oplossen. Vervolgens worden de oplossingen opgehangen op volgorde van meeste stemmen naar minste. 

Stap 7. Bepaal wat je wilt uitvoeren. Hierbij worden de oplossingen met de meeste stemmen ingedeeld in 4 verschillende categorieën:

  1. Veel impact, weinig inspanning
  2. Veel impact, veel inspanning
  3. Weinig impact, weinig inspanning
  4. Weinig impact, veel inspanning

Stap 8. Maak oplossingen actiegericht. Van de oplossingen uit categorie 2 kun je projecten maken. De oplossingen uit categorie 3 worden omgezet in taken. De oplossingen uit categorie 4 kun je vergeten voor nu. De oplossingen die veel impact verzorgen en weinig inspanning kosten (categorie 1) kun je gelijk gaan uitvoeren en actiegericht maken. Hiervoor wordt een stappenplan samengesteld en een timeframe afgesproken waarin deze stappen moeten worden uitgevoerd. Op deze manier heb jij na het uitvoeren van deze 8 stappen een oplossing voor elk probleem!